Dzisiaj mamy dla Was do obejrzenia filmik o tradycjach wielkanocnych. Przypomnimy sobie polski zwyczaje, a może poznamy także nowe. https://youtu.be/bKTM6B04vDY
Czas też na kolejne zadanie, zabawimy się w ogrodników podczas rodzinnego siania rzeżuchy. Do tego zadania potzrzebne będą waciki kosmetyczne lub wata, skorupki po jajku, talerzyk lub inny pojemnik; nasiona rzeżuchy oraz woda. Inspiracją niech będą zdjęcia poniżej.
Czy wiecie,że rzeżucha dodawana do potraw wzmacnia włosy i paznokcie. Ma również działanie odmładzające. Wyrośniętą rzeżuchę ścina się nożyczkami i dodaje do: zup, sosów, kanapek, sałatek, surówek, past jajecznych, twarożku i masła. Nie potrzeba wtedy dodawać soli i innych przypraw. Zalecana porcja to 3−4 łyżeczki rzeżuchy dziennie. Ma pikantny, intensywny, ostry smak, co nie każdemu może się spodobać, ale warto się do niego przekonać, bo rzeżucha dostarcza organizmowi cennych składników.